Hlinená forma je určená na prípravu jedla v peci alebo rúre.Glazovaný povrch umožňuje jednoduchšie čistenie a údržbu. Výrobok je ručne vyrobený hrnčiarskym majstrom a vyznačuje sa vysokou kvalitou a povrchovou úpravou.
Nie je potrebné namočiť pred každé použitie.
Upozornenie: tento výrobok je ručne vyrobený, preto sú možné drobné odchýlky od výrobku na fotografii alebo od uvedených rozmerov. viac
Výhody prípravy jedla v hlinených miskách:
- Jedlo pripravované v hlinených miskách má jedinečnú chuť a vôňu.
- Vďaka teplotnej inertnosti hliny a pomalému procesu varenia sa v potravinách zachovajú všetky živiny, vďaka čomu je zdravšie a chutnejšie.
- Vďaka pórovitosti hliny ako materiálu dobre cirkuluje teplo a vlhkosť nádobou, čo umožňuje zachovať si vlastné oleje a šťavy a je potrebné použiť menej oleja ako pri iných typoch riadu.
- Hlina je prirodzene zásaditá a neutralizuje kyseliny z potravy, vďaka čomu je jedlo ľahšie stráviteľné.
- Niektoré potraviny ako zemiaky, mäso alebo ryža sú obzvlášť chutné keď sa pripravujú v hlinených nádobach, práve pre túto vlastnosť hliny.
- Hlinený riad dodáva jedlu aj jemnú zemitú nôtu, ktorú nie je možné získať iným typom riadu.
- Jedlo v hlinenom riade zostane teplé dlhšie, aj niekoľko hodín.
- A čo je možno najdôležitejšie, hlinený riad neuvoľňuje do jedla škodlivé kovy.
Použitie a údržba:
- Nádobu je potrebné pred prvým použitím umyť a nalievať do jéj vlažnú vodu ktorú potom necháme v nádobe na 20 minút .
- Nádoba odolá vysokým teplotám a možno ju použiť na prípravu jedla v rúre, ako aj na servírovanie.
- Po častom používaní je vhodné nádobu umyť sódou bikarbónou.
Parametre
Farba | Hneda |
---|---|
Výška | 6cm |
Šírka | 13cm |
Dĺžka | 22cm |
Objem | 0,9L |